Milyenek az új óvoda udvari játékok?

Ha azon gondolkodik valaki, hogy mekkora fejlődésen mentek keresztül az utóbbi 20 év során a közterületi játszóterek, akkor minden bizonnyal nem fog meglepődni azon, hogy az intézmények játszóterei sem maradtak ki a fejlesztésekből, hanem tartva a lépést társaikkal EU-s szabványoknak megfelelően fejlődtek és teljesen megújultak.

20 éve még földbe süllyesztett gumikerekek voltak, mint óvoda udvari játékok lehelyezve, ma már ezek helyett vannak mindenféle időtálló anyagokból gyártott eszközök, mint amilyenek a földbe süllyesztett trambulinok, a műanyag és alumínium hinták, libikókák, játszóvárak.

A fejlesztés oka több szempontból is megközelíthető. Egyrészt az óvoda udvari játékok tekintetében jól felszereltnek kell, hogy legyen, hiszen a gyerekeket valamivel le kell kötni. Bár látszik, hogy a kicsik szinte bármivel el tudnak játszani, ha össze vannak eresztve, akkor bármilyen fadarabbal, vagy egymással is jól elvannak, de mégis izgalmasabb, ha szép és modern játékokkal szórakozhatnak. Mellesleg a biztonságukat is jobban szolgálják ezek az eszközök, mintha szúrós rögtönzött játékeszközökkel rohangálnának.

A hagyományos óvoda udvari játékok tekintetében jól átgondolt, évtizedek óta tesztelik, figyelik, hogy a különböző játékelemek milyen hatással vannak a testre, azaz milyen testrészeket mozgatnak meg, milyen izmokat fejlesztenek. Az állóképességen túl a különböző társas tevékenységek a kapcsolati szerveződésben és fejlődésben is segítik a gyerekeket. Így lehetnek az óvoda udvari játékai hagyományosak, azaz a megszokott darabok jobb minőségben előállítva, vagy tartalmazhatnak újabb típusú készségfejlesztő elemeket is, de egy biztos, hogy a korábbi években megszokottakhoz képest szebbek, jobbak és sokkal hívogatóbbak.