Biztonság a közösségben

A Rethinking Security új kirendeltség-koordinátora, Joanna Frew és partnere a Martha House-ban él, egy „vendéglátó házban” Észak -Londonban, kényszerített migránsokkal, akiknek nincs más támogatási eszközük. Itt megosztja, amit az elmúlt hét évben megtanult a közösségi környezet biztonságának értékéről.

A valódi emberi biztonság számomra többről szól, mint egy ideális társadalmi-gazdasági politikáról. Széttagolt társadalmunk minden szintjén az összetartozásról, a befogadásról és a felhatalmazásról kell szólnia. Még azok számára is, akik rendelkeznek a brit útlevél biztonságával, és hozzáférnek a munkához, az ellátásokhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz, a közvetlen családon kívüli kapcsolatainkat, és ezzel együtt a biztonságérzetünket is akadályozhatják az idegenség és az elszigeteltség érzései társadalom, amely értékeli a fizetett munkát és a fogyasztói erőt a közösségi szolidaritás felett. Az okmányokkal nem rendelkező migránsok és a Belügyminisztérium ellenséges környezetének éles végén álló mások számára, akiknek a lehetőségei mind a fizetett munkára, mind a közösségi életre szándékosan korlátozottak, a bizonytalanság és az elszigeteltség érzése tovább fokozódik.

 

Szolidaritás a vendéglátáson keresztül

 

A Márta Házba érkező vendégek általában olyan emberek, akik a menedékjog és a bevándorlási kérelmek kategóriáinak repedései közé esnek, amelyek jogosultak a Belügyminisztérium támogatására. Tiltottak a munkától, és „nem folyamodhatnak közpénzekhez”. Nem meglepő, hogy a nyomor gyakran az eredmény. Idővel az ilyen helyzetben lévő emberek dolgozhattak a baráti kapcsolataikon – túl sokáig csapódhattak a kanapékra vagy akár a folyosókra, vagy olyan kölcsönt vehettek fel, amelyet nem tudnak visszafizetni -, és úgy érzik, nincs kihez fordulniuk, ami teljes elszigeteltséghez vezet. .

Az éjszakai menedékhelyek és a fogadó elhelyezések életmentőek, de ezek általában rövid távúak (28 nap vagy 3 hónap), így az egy évig várakozó személy nehézségekbe ütközhet vagy folyamatosan mozoghat. A Márta Házban rugalmasabbak lehetünk, mert kicsik vagyunk, és a közösség bizalmi kapcsolatokra épül. Ez lehetőséget ad valakinek a pihenésre és egy kis pihenésre, és egy kicsit letelepedettebb lehet az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben, vagy rendszeresen részt vesz egy osztályban vagy más közösségben vagy terápiás csoportban.

Bár képesek vagyunk rugalmas vendéglátást nyújtani és nyitott kapcsolatokat építeni, nem vagyok vak arra nézve, hogy a partnerem és én olyan kiváltságokkal és hatalommal rendelkezünk, mint más lakók. A nyilvánvaló brit útlevél mellett mi vagyunk az egyetlen lakosok, akik közösségben élnek, és amikor mások jönnek a házba, az azért van, mert nincs más lehetőségük. Sőt, bár azt mondjuk, hogy szolidárisan élünk – ugyanazt a teret, ételt, szomszédságot és ugyanazokban a kapcsolatokban élünk -, a szolgáltatás jótékony célú, és a házban betöltött pozíciónknak nagy súlya van, és felhatalmazása van arra, hogy eldöntse, ki marad és ki megy. A beállítás nem működik mindenkinek, és nem mindig könnyű hely.