Árnyékolás növényekkel

Habár a fő funkciójuk nem az árnyékolás, a növények gondos rendezése nem csak szép kertet, de árnyékot is biztosítanak számunkra. A lugasok, pergolák és futórácsok biztos támasztékot nyújtanak a rájuk dőlő növényeknek, amik az égig akarnak érni, pedig nem elég erős a száruk, hogy megtartsák saját súlyukat.

Ha túl napos lenne a kertünk, erkélyünk vagy a teraszunk, ennek a növényeknek a segítségével, akár dönthetünk az organikus árnyékolás mellett is.

A növények kiváló árnyékot adnak, sőt a házra felkúszó futónövények némi hőszigetelést is nyújthatnak. Az organikus árnyékolásnak a titka a megfelelő növényekben rejlik, illetve azoknak a helyes megtámasztásában. Gyors megoldást jelentenek az egynyári futónövények, mint a hajnalka, díszbab vagy a futórózsa melyekből számtalan szín és fajta található a kertészetekben. Az erkély árnyékolásához azért is javasolják ezeket a növényeket, mert jól megélnek egy cserépben és némelyik nem is igényel különösebb vágást vagy rendezést, szimplán locsolni kell.

Ha esetleg komplexebb árnyékolás mellett döntünk, a jól tájolt lugasokkal a kialakított terek egész nap árnyékosak maradnak. Habár, a faültetés jó opciónak tűnhet, a befektetés 6-10 év alatt térül meg csak igazán, az árnyék pedig napszaktól függően vándorolni fog. Válasszunk az évelő, fásodó szárú kúszónövényeket, például, a vadszőlőt, lilaakácot vagy trombitafolyondár. Mivel ezek télire csak csupasz ágként virítanak, érdemes mellé örökzöld kúszónövényeket is választani, például, a borostyánok.